Páv korunkatý

Domovina – Indie, Srí Lanka, v zajetí chován po celém světě
Potrava – rostliny, plody, hmyz
Velikost – hmotnost 3-6 kg, délka těla 86 – 130 cm

Rčení „pyšný jako páv“ nepochybně pramení z pozorování samce při toku.

Pro samce páva korunkatého je typický dlouhý „ocas“. Ve skutečnosti jsou to prodloužené vrchní krovky ocasní, které tvoří tzv. „vlečku“. Konec každého pera vlečky zdobí „paví oko“. Samec i samice mají na hlavě korunku. Zpravidla žijí ve skupině s jedním kohoutem a několika slepicemi. Dny tráví na zemi, po soumraku hřadují na stromech. V období toku samec předvádí před samicí svatební tanec. Svůj ocas roztáhne do vějíře a snaží se upoutat její pozornost. Samička snáší 4-6 vajec, mláďata se líhnou po 28 dnech. Po měsíci jim již narůstá korunka.

Indové věří, že páv svým křikem přivolává déšť.
Vývoz pavích per z Indie je zákonem zakázán.
V některých zemích se věří, že paví pera v domě přinášejí neštěstí.
Ve své domovině je páv korunkatý zákonem chráněný.